Salariul minim din România s-ar putea dubla: cum s-a făcut calculul, de ce este improbabil să se întâmple

de: Alexandru Puiu
08 12. 2021

Nu mai puțin de 1,6 milioane de români încasează în fiecare lună salariul minim pe economie, iar de la 1 ianuarie 2022 va crește un pic. Din păcate, sumele suplimentare nu sunt fabuloase. Mai există însă un calcul posibil care ar putea face diferența cu adevărat.

La momentul de față, în România, salariul minim pe economie este de 2300 lei brut și 1386 lei net. Cu această sumă sunt nevoiți să trăiască un procent semnificativ dintre muncitorii din România, între 35 și 40% dintre ei. Tocmai din acest motiv, orice decizie guvernamentală referitoare la sumele respective este vitală.

Crește salariul minim în România, dar cu cât, de când

De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe economie va fi de 2550 lei, o creștere de aproximativ 10,9% comparativ cu decembrie 2021. Decizia s-a luat printr-o Hotărâre de Guvern publicată de Ministerul Muncii și, în mână, înseamnă un adaos de aproximativ 138 de lei.

Corina Crețu este membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a Parlamentului European. În opina ei, salariul minim ar trebui raportat în permanență la salariul mediu brut din teritoriu. Deși directiva salariul minim ar putea fi o povară pentru statele sărace, aceasta este foarte importantă pentru că poate reduce disparitățile sociale, atrage atenția oficialul european. Tot ea a făcut calculul și, în România, am discuta de un salariu minim de circa 3500 lei.

„Studiile arată că sunt 450 de milioane de cetăţeni ai Uniuni Europene, din care 25 de milioane sunt la limita sărăciei, iar cei mai mulţi sunt în Europa Centrală şi de Est. Sunt oameni care muncesc mai mult de opt ore pe zi, 40 de ore pe săptămână, deci ar trebui ca din acest salariu să-şi poată asigura traiul de zi cu zi. Tocmai de aceea a fost demarată această dezbatere. Până la votul din Comisia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European (din 11 noiembrie, n.r.) au avut loc 45 de runde de negocieri şi s-a ajuns la un indicator acceptat de toate statele membre: salariul minim să fie de cel puţin 60% din salariul mediu brut al fiecărei ţări membre. În ceea ce priveşte sumele, la ora actuală salariul mediu brut în România este undeva la 5.300 de lei, iar 60% ar însemna circa 3.500 de lei, ceea ce ar ajuta foarte mulţi oameni să-şi asigure un trai decent. Se vorbeşte, de fapt, despre un salariu corect, echitabil, care să ajute oamenii să-şi asigure măcar cele necesare (…) Deci, această directivă a salariului minim, deşi va fi o povară pentru statele sărace şi guvernele lor, va accelera reducerea disparităţilor sociale”, a declarat, pentru Agerpres, Corina Creţu.

Chiar dacă o astfel de inițiativă este improbabil să se materializeze în România, inițiativa este una lăudabilă și ar mai atenua un pic din disparitățile sociale între clase.